Werkt klankmassage nou echt?

Als je al eens een klankmassage bij me hebt ervaren, weet je wat het specifieke effect op jou is – fysiek, emotioneel, mentaal. De kans is groot dat je verrast was door de diepe ontspanning die je voelde na de massage. Natuurlijk is dat een subjectieve, persoonlijke ervaring. Maar er zijn ook wetenschappelijke studies die het stress verlagende effect van Peter Hess® klankmassages aantonen. Het effect is concreet zichtbaar in bijvoorbeeld een lagere bloeddruk, spierontspanning en een gezonder slaappatroon. Het hielp proefpersonen in het algemeen om beter om te gaan met stress, en om zich beter in hun vel te voelen. 

Reumatoloog M.Braun onderzocht het effect van klankmassage bij fibromyalgie. Er werd een duidelijke verbetering gezien op het vlak van inslapen, pijnbeleving en de mate waarin mensen effectief zelf konden ontspannen. In Berlijn gebruikt cardioloog J.Gramann klankschalen in zijn stressmanagementprogramma. In Frankrijk promoveerde in 2022 een arts die de methode Peter Hess® gebruikt bij patiënten met chronische slaapstoornissen. Huisarts V.Kolarcyk adviseert patiënten klankmassages bij psychosomatische klachten. Haar ervaring is dat stress en angst problemen veroorzaken als prikkelbare darmsyndroom, spanning gerelateerde hoofdpijn en nek-en schouderklachten. Niet zelden verdwijnen deze problemen na een serie klankmassages.

We praten vaak over stress alsof het er gewoon bij hoort. Maar chronische stress is beslist niet onschuldig, integendeel… het is voor veel gezondheidsklachten een aanjager. In mijn praktijk ben ik niet bezig met genezen, maar benadruk ik juist het complementaire karakter van de klankmassage. Ik beloof ook geen genezing. Wat ik wél bied is diepe ontspanning, die als een reset voor je systeem fungeert en bijdraagt aan je zelfhelend vermogen.

Op complementair gebied is veel mogelijk en klankmassage is één van die ondersteunende opties die ook nog eens klinkt als een klok!

De foto bovenaan dit blog komt uit het fotoarchief van Sylvia Zijlstra. Waarvoor dank!

Gerelateerde berichten

Een beetje stretchen kan geen kwaad

Onlangs kwam ik deze slogan tegen: Leven begint aan het einde van je comfortzone. Nou nou dacht ik, dat is wel heel stellig. De…

Gelijkmoedigheid, wat is dat eigenlijk?

Een klant die al een tijd zeer geregeld voor een klankmassage komt, merkte laatst op dat ze zich realiseert inmiddels meer bij…

De twee gezichten van tijd

Er zijn van die dagen dat ik helemaal niet gefocust bezig ben en daar ook uitermate van geniet. Ik werk aan een…