Gelijkmoedigheid, wat is dat eigenlijk?

Een klant die al een tijd zeer geregeld voor een klankmassage komt, merkte laatst op dat ze zich realiseert inmiddels meer bij zichzelf te kunnen blijven en dat de uitdagingen van alledag minder vat op haar hebben. En zei ze ‘dat betekent niet dat het saai is of dat alles me onverschillig laat, maar ik laat me er niet meer zo door meeslepen’.

Een dag later stuitte ik op het woord gelijkmoedigheid en zag direct de gelijkenis met wat m’n klant vertelde. Gelijkmoedigheid betekent dat je met kalmte en evenwicht in het leven staat, ook als je wordt uitgedaagd. Je bent je bewust van gedachten, emoties en de sensaties in je lichaam die worden opgeroepen door wat er zich aandient. Je laat je er echter niet door overspoelen. Je blijft neutraal, de ene situatie is niet beter of slechter, wenselijker of onwenselijker dan een andere, maar is er gewoon. Wanneer het je lukt geen oordeel te hebben, ontstaat er ruimte om vanuit kalmte en met compassie te reageren. Gelijkmoedigheid is niet saai, je schakelt je gevoel niet uit, maar stapt er ook niet middenin. Dat geeft rust en overzicht.

Niet oordelen is een geen makkelijke opgave. Het vraagt dagelijks oefening om in de situaties die je ontmoet gelijkmoedig te zijn. Het helpt om te oefenen met kleine uitdagingen in plaats van te wachten tot er een grote uitdaging op je pad komt. Een klankmassage is een mooie en veilige oefenplek. Met de vriendelijke ’trigger’ van de klank is er bij elke sessie de uitnodiging neutraal te blijven en te observeren in plaats van de verschillende klanken en sensaties in je lijf als prettiger of onprettiger te bestempelen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die met regelmaat een klankmassage ontvangen, op den duur evenwichtiger omgaan met de uitdagingen die ze tegenkomen. De klankmassages vergroten mentale veerkracht. Veerkrachtige mensen kunnen wel tegen een stootje en weten dat ze op zichzelf kunnen vertrouwen in moeilijke momenten. Hun mindset is er één van acceptatie en balans. Onrust en stress wordt daardoor als vanzelf minder ervaren.

Gerelateerde berichten

Een beetje stretchen kan geen kwaad

Onlangs kwam ik deze slogan tegen: Leven begint aan het einde van je comfortzone. Nou nou dacht ik, dat is wel heel stellig. De…

Gelijkmoedigheid, wat is dat eigenlijk?

Een klant die al een tijd zeer geregeld voor een klankmassage komt, merkte laatst op dat ze zich realiseert inmiddels meer bij…

De twee gezichten van tijd

Er zijn van die dagen dat ik helemaal niet gefocust bezig ben en daar ook uitermate van geniet. Ik werk aan een…