Een beetje stretchen kan geen kwaad

Onlangs kwam ik deze slogan tegen: Leven begint aan het einde van je comfortzone. Nou nou dacht ik, dat is wel heel stellig. De uitspraak riep zelfs irritatie bij me op. Ik constateerde het en ging weer over tot de orde van de dag. 

Maar blijkbaar moest ik iets met die comfortzone, want kort daarna las ik in een blog de suggestie om iedere dag iets te doen wat nét buiten je comfortzone ligt. Zo zou er ruimte komen voor persoonlijke groei. De schrijver hanteerde deze definitie van comfortzone: ‘De comfortzone, dat is alles wat je kent en waarmee je vertrouwd bent. Vaak is het prettig om daarbinnen te blijven, want dat geeft veiligheid en rust. Het risico is vervolgens dat je nieuwe dingen gaat mijden’.

Natuurlijk, die betekenis kende ik al en ik stelde mezelf gerust dat ik iedere dag wel wat nieuws of anders doe zonder daar zenuwachtig van te worden. 

Diezelfde week werd ik voor de derde keer om m’n oren geslagen met de comfortzone. Ik volg een cursus om mijn klankpraktijk een nog steviger basis te geven, en de docent zei: ‘Een reddingsboei uitgooien naar een drenkeling in een woeste zee, maar vervolgens niet kijken of die persoon de boei daadwerkelijk kan vastgrijpen, is niet erg behulpzaam’. Vertaald naar de klankpraktijk hoorde ik: met iemand contact opnemen die een klankmassage afzegt is niet opdringerig maar mogelijk juist helpend. Er werd namelijk niet voor niets gereageerd op mijn massage-aanbod, maar de innerlijke obstakels om de hulp ook echt toe te laten zijn misschien groot. Contact opnemen ligt duidelijk buiten mijn comfortzone, en de mogelijkheid dat ik er iemand juist een dienst mee bewijs was niet in me opgekomen.

Ik besloot het ongemak maar voor lief te nemen en actie te ondernemen als zo’n situatie zich weer voor zou doen. En wat denk je? Die eerstvolgende keer kwam niet lang daarna, en de ander bleek het inderdaad op prijs te stellen dat ik even belde. Weer iemand anders reageerde op een mail die ik stuurde na een annulering en antwoordde: ‘Dank voor je fijne inlevende bericht en uitleg wat de klankmassage kan betekenen. Daardoor heb ik toch besloten om het erop te wagen en heb een nieuwe afspraak gemaakt via je website’.

Leven begint aan het einde van je comfortzone. Ik denk dat het wat genuanceerder ligt, maar wat ik wel weer heb ervaren is dat stretchen verrassend goed doet! 

Gerelateerde berichten

Een beetje stretchen kan geen kwaad

Onlangs kwam ik deze slogan tegen: Leven begint aan het einde van je comfortzone. Nou nou dacht ik, dat is wel heel stellig. De…

Gelijkmoedigheid, wat is dat eigenlijk?

Een klant die al een tijd zeer geregeld voor een klankmassage komt, merkte laatst op dat ze zich realiseert inmiddels meer bij…

De twee gezichten van tijd

Er zijn van die dagen dat ik helemaal niet gefocust bezig ben en daar ook uitermate van geniet. Ik werk aan een…