De ontspannen staat van zijn

‘Oh, kan je je ook zó voelen!’ zei laatst iemand na afloop van een klankmassage. Ik hoor dat vaker. Het fijne van een klankmassage is dat het je in een staat van rust en herstel brengt. Veel mensen zijn vergeten hoe dat eigenlijk voelt. Hoe een ontspannen lichaam voelt. Maar na een klankmassage weten ze het weer. Je voelt je serieus anders!

De impact van die andere staat van zijn is groots. Iemand zei: ‘De wereld lijkt nu heel ver weg. Ik weet bijna niet meer wat de reden is dat ik hier kwam. Het is eigenlijk allemaal goed nu.’ Goud vind ik dat. Je komt voor een klankmassage omdat je een probleem ervaart, zoals onrust in je hoofd en lijf, of je weet echt niet meer hoe je moet ontspannen, en gaat weg met de realisatie dat alles precies goed is zoals het is.

Het is wel een uitdaging om in die staat te blijven, want zeg nou zelf…de rust in de klankpraktijk is een heel ander verhaal dan de drukte tijdens een werkdag of het spitsuur thuis in je gezin. Voor je het weet laat je het ‘gewone’ leven weer de overhand nemen, waar stress en onrust vaak een maar al te bekend fenomeen is. Hoe fijn zou het zijn wanneer je je, ook gedurende de dag, momenten gunt waarin je je focust op dat wat je hoort, of voelt? Net zoals je in een klankmassage vooral luistert naar de klanken, of je richt op het voelen van de klanktrilling. Door dat heel bewust te doen maak je weer contact met jezelf en je lijf. Het gevoel een speelbal te zijn van alles wat er op je afkomt en wat je straks nog ‘moet’ doen verandert er direct mee. Je ankert jezelf in het NU en dat geeft meteen rust.

Een tijd geleden vertelde iemand mij over een mindfulnessoefening die helpt om snel in je lijf te komen als je niet op de massagetafel ligt. Ik deel ‘m hier met je, wie weet heb je er iets aan.

De oefening is bedoeld om de kleine genoegens van het dagelijks leven bewust waar te nemen. Want als dat lukt, plezier hebben, ben je al in het NU.

1. Schrijf op een papiertje de vijf zintuigen op – gezicht, reuk, smaak, tastzin, gehoor.

2. Neem het lijstje mee naar buiten en probeer voor elk van de zintuigen een
interessante prikkel waar te nemen. Bijvoorbeeld: de geur van vers gemaaid
gras, de kleur van een bloem, de textuur of temperatuur van een leuning,
de smaak van je koffie to go vermengd met je lippen crème, of het gekwetter van een vogel. Wat neem je waar? Schrijf het bij het zintuig op.

3. Neem voor elk zintuig een paar minuten tijd. Ga hier net zolang mee door tot je onder elk zintuig iets opgeschreven hebt.

Vergeet niet op te merken hoe je je na áfloop voelt. Is er een verschil met je staat van zijn van vóór de oefening?
Ik ben benieuwd wat je ervaart. Laat je het weten?